Egy nap története – egy év munkája

2019. augusztus 01.

Tekintetek címmel kisjátékfilmet forgattak Szentendrén a tragikus sorsú káplán, Kucsera Ferenc életének utolsó napjáról. Az emlékév kapcsán készülő film alkotóival, Balogh Ernő Zoltán rendezővel és Halper Dávid producerrel beszélgettünk.

Már túl vagytok a munka nehezén, hiszen a film utómunkája zajlik. Melyik volt a legnehezebb pillanat ezen az úton?

Balogh Ernő Zoltán rendező: Azt hiszem, amíg az első tessék elhangzott. A tessék ugye, amikor a rendező megadja a jelet, hogy indulhat a jelenet felvétele. Szóval, a legelső tessék, amikor kimondhattam, az nagyon fontos volt. Addig előkészítünk, onnan pedig haladunk előre. Nyilván utána is voltak nehézségek, de addig érezhetően mindenkiben nagyobb volt a feszültség.

Halper Dávid producer: Igen, a díszletbe állás nagy pillanat. Tele van emócióval. Azt hiszem, ez a film az egész stábnak szívügye volt, és mindenki mélyen megélte ezeket a napokat.

BEZ: A legtöbbünknek ez volt az első filmje, de ez egyáltalán nem látszott. Mindenki átérezte, hogy ugyan első, de nagy lehetőség, és ez visszaköszönt a forgatás hangulatában. Az is fontos volt, hogy Szentendrén forgattunk szentendreiekkel. Nyugodtan mondhatom, hogy tényleg mindenki a magáénak érezte a filmet, ami nagyon jó érzés.

Az első filmetek volt. Azt össze tudjátok számolni, hogy hányféle dolgot csináltatok benne?

BEZ: A forgatókönyvet én írtam és utána nagyon sok apró dolog volt, amit meg kellett csinálni. Amíg egy nagy produkció megengedheti magának, hogy minden részfeladatra külön embert tart, erre nekünk nem volt keretünk. Gyakorlatilag nem volt olyan ember a stábban, aki ne végzett volna legalább kétféle feladatot.  

HD: Nekem a produceri munka is teljesen új volt. A kamera technika kitalálása, vagy amikor a plébánia pincéjében a helyszínt készítettük elő és nyeltük a port… Sok minden volt. De amit legjobban élveztem, az a fényelés. Amikor az eredeti jeleneteket új tartalommal töltöm meg. Jó viszontlátni a saját munkámat. És ilyenkor újra lehet élni az egész forgatást is.

Ahogy mondtátok, szinte mindannyian debütáltatok. Hogy jutott el az ötlettől a megvalósulásig ez a film?

HD: Az ötlet György atyáé volt, tőle indult az egész kezdeményezés, hogy a Kucsera emlékévben egy film is készüljön. Furcsa belegondolni, hogy tavaly április óta foglalkozunk a filmmel, és ebből mindössze négy nap volt maga a forgatás. Nyilván a négy legfontosabb nap. De amikor készen vagy a forgatással, akkor még szinte nem tartasz sehol.

BEZ: Az a nehéz abban a 20 percben, ami ennek a kisjátékfilmnek a hossza, hogy ilyen rövid időben kell elmesélni mindent. Folyamatosan fejlődött a történet egyébként. Volt olyan mondat, ami az utolsó pillanatban került be a színészek szövegébe, mert éreztem, hogy kell még valami, hogy jobban be tudjuk mutatni a szereplőt. Hát minden kihívásunk benne volt. De az is igaz, hogy mindvégig azt éreztem a pályázat beadásától mostanáig, mintha fogták volna a kezünket. Hogy hittünk benne, és valahol mindig megjött hozzá a segítség.

A színészekre hogyan találtatok rá?

BEZ: A három főszereplő kiválasztása nagyon fontos állomás és fontos momentum. Azt hiszem, ebben az esetben a szerepek tényleg megtalálták a szereplőket. Jászberényi Gábor a főszereplő. Sütő András a vallatója és Horváth Károly, aki egy kitalált alak, de a tragikus végkifejlethez nagyon sok köze van.

HD: Nekem döbbenetes élmény volt, hogy mennyire élővé válik egy szöveg a színészek által, és egyben nagyon jó érzés is, amikor ott állunk, és szinte velünk van a történelem.

BEZ: Nagyon nagy élmény volt az is, ahogy a színészek együtt éltek a szereppel. Ami nekik azért nem könnyű, mert a színházhoz képest itt egészen mást dinamikában haladunk. Egy-egy jelenetet ötször is felveszünk, és nekik, hogyha kell, akkor egymás után újra meg újra meg kell halni. És ez borzasztóan nehéz feladat. Az pedig valóban visszaadhatatlan élmény, hogy megírsz valamit, és amikor a színész belebújik a szereplő bőrébe, nemcsak, hogy életre kel, hanem sokkal jobb is lesz, mint gondoltad.

Ez egy kisjátékfilm, a rövidsége ellenére sikerül majd bemutatni Kucsera Ferencet?

HD: Iszonyatosan nagy korlátok vannak 15 percben. Nem biztos, hogy a film alapján tökéletesen ki fog derülni, hogy ki volt Kucsera Ferenc. De azt hiszem, hogy a nézők elkezdenek gondolkozni azon, hogy ő nem szimplán egy áldozat volt, hanem valaki, aki eléri a boldogság harmadik szintjét azáltal, hogy feláldozza magát egy magasabb rendű célért. Kucsera atya nagyon sok mindenkit védett. Remélem, mindenki meg fogja érteni, hogy ő olyan valaki, aki odaadta jószántából az életét. Mert tudta, hogy az örök kenyeret kapja cserébe. Neki ez meggyőződésévé vált, amikor szembenézett a puskákkal. Nem kérte a szemkötőt. Az utolsó szavai azok voltak, hogy megbocsájt.

BEZ: Azt gondolom, hogy az emberek, amikor megnézik majd a filmet, megérzik és átélik az egész történetet. Egy rövidfilmben kevés a lehetőség. Ezért is gondolkodtunk végig abban, hogy a kisjátékfilm mellett egy dokumentumfilmet is elkészítünk, amelyben részletesebben be tudjuk mutatni Kucsera Ferenc életútját és az egész korszakot is.

HD: Biztos, hogy a Tekintetek egészen rendhagyó film lesz, mert vannak emlékszálak és mellékes szálak is, de azokban nagyon sok lényeges dolog van elcsomagolva. Mert nem mindent mondunk ki, és ezt a nézőnek kell kibontania.

A filmezés nem olcsó mulatság, hogyan sikerült tető alá hozni a produkciót? Honnan került rá forrás?

HD: Ugrottunk egy fejest egy üres medencébe, és mire beleérkeztünk, félig tele lett vízzel. Persze még mindig nincs teljesen tele, és egy dokumentumfilmben is gondolkozunk, amit még le akarunk forgatni. Ennek az anyagi hátterét még meg kell teremteni. De megyünk előre, mert ami készül, az érték. Augusztus közepén azért is indítunk az Adjuk össze oldalon egy gyűjtést, hogy a dokumentumfilm is létrejöhessen.

BEZ: Persze jól jönne még olyan mecénás, aki támogatna minket. De nyilván ez nekünk az első játékfilmünk, és így sokkal nehezebb támogatót találni. Persze az is nagyon jó érzés volt, amikor a Mecenatúra megszavazta nekünk a támogatást és el tudtunk indulni.

Mikor láthatjuk a kész filmet, filmeket?

BEZ: A Tekintetek utómunkái augusztus közepére véget érnek. Így ősszel lesz a bemutató. A Duna TV-től és a Hír TV-től van befogadó nyilatkozatunk. Nyilván a műsorra tűzés egy hosszabb folyamat, de egy szélesebb közönség is láthatja majd a filmet, mert azt gondolom, hogy Kucsera Ferenc életútja a nagyobb közösség számára is fontos tanulságokat mesélhet el.

Fellegi Zoltán

Fotók: Kelemen Ádám