Barcsay Bécsben

2019. március 13.

2000-ben, Barcsay Jenő születésének 100. évfordulóján, a Duna TV-ben indult útjára a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány és a Barcsay jogörökösök, Kónya Márta és Ferenc szervezésében a Barcsay és tanítványai vándorkiállítás, melyet február 19-én a bécsi Collegium Hungaricumban mutattak be. Az immár a 35. helyszínen bemutatott tárlat Barcsay 19 db szerigráfiáját – mely ez alkalommal 5 db, az Ember és drapéria kötetből választott rajz nyomatával egészült ki – és három tanítványa, közeli barátja, Balogh László, Deim Pál és Konok Tamás festőművészek 4-4 nyomatát tartalmazza.


A határainkon innen és túl, a Kárpát-medence magyarlakta településein vándoroltatott kiállítás legfőbb missziója az, hogy folyamatosan ébren tartsa a 20. század egyik legjelentősebb magyar festőjének emlékezetét, s hogy egyre szkeptikusabb korunkban pozitív példát mutasson fel a kisebbségi sorsból világhírre emelkedett Barcsay életpályájával, mely szemléletesen bizonyítja, hogy tehetséggel, elhivatottsággal, a művészet iránt érzett alázattal is le lehet küzdeni az akadályokat.

A kiállításban szereplő szitanyomatok legnagyobb része a jövőre fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Szentendrei Grafikai Műhelyben készült (az anyagot 2017-ben Leányfalun, az Aba-Novák Galériában láthatta a szentendrei közönség). A limitált példányszám miatt egyedi műtárgynak tekintett szerigráfiák hűen tükrözik Barcsay és három tanítványa absztrakt-geometrikus alkotómódszerét, mely azonban soha nem szakad el teljesen a műveket inspiráló látványtól. A megnyitón Szabó Noémi művészettörténész, a Ferenczy Múzeumi Centrum Képzőművészeti Főosztályának vezetője nem csak Barcsay iskolateremtő szerepét, de emberi példáját is hangsúlyozta.
A sok éves hagyománynak megfelelően – mint mindegyik határainkon túli helyszínen – Bécsben is könyvadományok átadására került sor.
A Kónya házaspártól Bárány Anzelm igazgató vette át a Collegium Hungaricum könyvtárának ajándékozott könyvcsomagot, mely
Barcsay Művészeti anatómiáját, Munkám, sorsom, emlékeim című önéletírását, a Kossuth Könyvkiadó Magyar festészet mesterei sorozatának Barcsay kötetét, a 2015 évi hódmezővásárhelyi Barcsay kiállítás reprezentatív katalógusát és a Barcsay-díj megalapításának 25. évfordulója alkalmából a Ferenczy Múzeumban megrendezett kiállítás katalógusát tartalmazta.
A március végéig nyitva tartó kiállításról hírt adott a Volksgruppen ORT magyar adása is.
Ebben az évben a vándorkiállítás Bécs után Dunaújvárosban június 28-tól augusztus 31-ig, majd november 6-tól december 30-ig a prágai Magyar Intézetben lesz látható.